A megújuló energia hasznosítása

Az energiaárak folyamatos emelkedése, környezetünk erősödő elszennyezõdése, egyre jobban elõtérbe helyezi a megújuló és környezetbarát energiahordozók hasznosításának elõretörését.

E kategóriába tartozó faelgázosító kazánokkal szeretnénk bõvebben foglalkozni, saját tapasztalat alapján, mint az Akali kempingek Kft. / Várpalota. info@atmos-kazan.hu / által forgalmazott ATMOS típusú faelgázosító kazánnal.

A faelgázosító kazánok működésének lényege, hogy ellentétben a hagyományos kazánokkal, itt teljesen szabályozott körülmények közötti égésrõl beszélünk, mely a hagyományos kazánokkal szemben fordított égés, ami kerámiatérben történik. A levegõ adagolását mechanikus huzatszabályozó vezérli az elõre menõ vízhõmérséklet függvényében, az ugyancsak a vízhõmérséklet figyelembe vételével ventilátor elektronika szabályozza.

A faelgázosító kazánok két tűzterűek, a felsõ térben történik a fa elégetése (elgázosítása). Ez úgy tud bekövetkezni, hogy a bejövõ levegõt elosztva a felsõ térbe, a bekerülõ levegõ egyharmada kerül, ezért ott egy tökéletlen égés keletkezik, így az égéskor keletkezõ füst (füstgázok) hosszabb idõ alatt és egyenletesebben szabadulnak fel.
Ezt a füstöt melynek 60%-a még éghetõ gáz, a ventilátor áthúzza egy kerámiatesten, ahol a bejövõ levegõ fennmaradó kétharmad részét hozzákeverve, egy másodlagos égés jön létre (hasonló az autókban lévõ katalizátorra), a füstgázok magas hõfokon fagázként égnek el.
Ebbõl adódik a kazánok 89%-os hatásfoka, valamint ennek köszönhetõen a környezetszennyezés mértéke mely nem éri el az EU-ban megengedett mérték 10%-át sem.
A szabályozott égésnek köszönhetõen a faelgázosító kazánba, a tűztérbe berakott 1 adag száraz fa égési ideje 4-5 óra, ellentétben a hagyományos kazánokkal, melyekben egy tűztér fa égési ideje kb.1óra.

Több éves mérések eredménye azt mutatja, hogy a faelgázosító kazánnal való fűtés esetén a megtakarítás a gázhoz képest 40-43%, míg a hagyományos kazánban történõ fa égetéséhez képest kb 50%. Tartályos gáznál a megtérülés ideje 1-2 év

Grey Throw Pillows